Chape
Chape met de firma Vertessen de № 1 specialist voor alle toepassingen: hechtende, zwevende, hellende chapes & chape op vloerverwarming
Traditionele chape heeft een samenstelling van cement, zand en water en moet dienen als dekvloer die bovenop de vloerplaat en leidingen komt. Tegelijk vormt deze chape een egale en biljartvlakke ondervloer waarop de de tegels, natuursteen, parket, laminaat of vinylvloer worden geplaatst, als u wilt: ook door ons (zie pagina tegelwerken).
We maken een onderscheid tussen hechtende en niet-hechtende chape
- Hechtende chape wordt rechtstreeks op de draagvloer aangebracht, deze hecht zich hier aan vast. We plaatsen een uitzetvoeg rondom en starten met een voorstrijklaag. Deze uitzetvoeg, ook wel dilatatievoeg genoemd, dient als buffer tegen het krimpen en uitzetten van materialen, dit is absoluut aangewezen bij vloerverwarming. Bewapening van de chape is hier en daar aangewezen.
- Niet-hechtende, ook zwevende chape genoemd, wordt gebruikt in de gevallen waar tussen de draagvloer en de chape een scheidingslaag komt. Meestal gaat het om een zone van isolatie (gespoten PUR, isolatiechape of isolatieplaten zijn de courantste) of waterkering. Hier passen we steeds gewapende chape toe.
Chape op vloerverwarming, een cementgebonden chape met unieke eigenschappen en waardoor dun kan gegaan worden ideaal bij vloerverwarming of renovaties waar minder inbouwhoogte is
Chape op vloerverwarming kent een specifieke samenstelling en vraagt een enigszins andere aanpak. Bij vloerverwarming blijft soms maar 30 mm over maar dit is voldoende. Ook in bepaalde situaties van verbouwingen of waar chape op een bestaande bevloering moet komen, wordt dan een dun laagje gegoten dat evenveel sterkte heeft.
Daarnaast gaat onze aandacht uiteraard naar het buizenstelsel dat overal intact moet blijven teneinde lekkages naderhand te vermijden.
Deze chape heeft een samenstelling van 200kg cement/m³ en wordt standaard voorzien van een bewapeningsnet (50x50x2). Tevens voegen we een dispersiemiddel toe om een optimale thermische geleidbaarheid te bekomen, zodat de verwarmingskosten minimaal blijven. Er worden uitzetvoegen voorzien om barsten te voorkomen.